Andrićev institut prepoznatljiv po ukusu, slobodi, hrabrosti i ljudima

Proslavljeni svjetski i srpski reditelj i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica izjavio je Srni da proglašenje Andrićevog instituta iz Andrićgrada za najboljeg izdavača iz dijaspore na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga još jedno priznanje slobodi i pameti koji se njeguju u Republici Srpskoj.- To je sve izraz hrabrosti i ukusa s jedne strane, i slobode koja se njeguje u Republici Srpskoj sa druge strane kako bi sve što je važno bilo izrečeno na najbolji mogući način – istakao je Kusturica.

Da je bila neka druga ekipa, da nije bilo Mila Lompara, Miroslava Perišića, Miloša Kovića, Željke Јelisijević, Slobodana Antonić, Miloša Kovačević, Srđana Katića, Želidraga Nikčević, Milana Ružića, ekipe koja učestvuje u tom programu, naglasio je Kusturica u izjavi za Srnu, Andrićev institut nikada ne bi bio tako dobar.

– Mi smo prepoznatljivi i po ukusi i po hrabrosti, dok drugi nemaju tu hrabrost da objave ono što mi imamo. Da beogradska Akademija nauka i umjetnosti ima takve ljude i tu hrabrost kojom se ponosimo, bila bi prvi branik odbrane. Mi takve ljude imamo, i zato i pobjeđujemo – naglasio je profesor Kusturica.

Andrićev institut iz Andrićgrada proglašen je juče za najboljeg izdavača iz dijaspore na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga za edicije “Znamen srbistike”, “Naučne monografije”, “Filozofija književnosti” i “O srpskim klasicima”.

Andrićev institut osnovan je 14. juna 2013. godine, a bavi se naučnoistraživačkim radom u oblasti društvenih i humanističkih nauka.

Ovaj institut naučnoj, akademskoj i stručnoj zajednici, kao i širokoj javnosti, nudi jedan novi i cjelovitiji koncept u istraživanju, organizaciji, povezivanju i promociji različitih ideja i saznanja, u duhu zahtjeva vremena i okruženja, kroz istraživačke projekte, naučne studije, publicistiku, kongrese, konferencije, simpozijume, naučne skupove, seminare, okrugle stolove, radionice, organizaciju edukativnih, promotivnih i drugih posebnih događaja, ne samo na prostoru Andrićgrada, Republike Srpske i Republike Srbije, nego i šire.

Organizovanjem konferencija, seminara, naučnih skupova, objavljivanjem zbornika radova sa naučnih konferencija, monografija u kojima se donose naučni rezultati vezani za određene godišnjice, periodičnih publikacija, razvijanjem svoje biblioteke i galerije, Andrićev institut predstavlja već svuda prepoznatljivo naučno i kulturno ime.