VIŠEGRAD – Manifestacija Dani Srbije u Republici Srpskoj 16. i 29. novembra

U okviru manifestacije Dani Srbije u Republici Srpskoj u Višegradu će 16. novembra biti održan koncert starogradske muzike Što se bore misli moje, na kojem će nastupiti Vesna Dimić i Biljana Petković, a 29. novembra biće priređen program za djecu na kojem će nastupiti književnici Gordana Timotijević i Dejan Aleksić.

Iz produkcije Tangram iz Beograda Srni je potvrđeno da će koncert biti održan u bioskopu Doli Bel u Andrićgradu i da je riječ je o muzičkim izvedbama starogradskih i izvorih numera popularnih na tadašnjem dvoru.

U muzičkom dijelu programa nastupiće Vesna Dimić i Biljana Petković uz gitarsku pratnju Zorana Veljkovića, a dramske dijelove izvodiće glumci Sonja Damnjanović i Predrag Milojević.

– Program Što se bore misli moje je prava mala šetnja kroz narodnu izvornu muziku, starogradske pesme i romanse, od vremena Obrenovića do danas. Atmosfera boemske Skadarlije, Starog dvora, ali i narodnih sabora, uz njihove glasove dobijaju sasvim novu dimenziju – istakli su iz produkcije.

Vesna Dimić i Biljana Petković su istaknuti vokalni umjetnici Radio televizije Srbije i čuvaju muzičko nasljeđe.

Duže od dvije decenije na repertoaru ovih solistkinja su izvorne pjesme, starogradske pjesme i romanse.

Dimićeva i Petkovićeva su dobitnice mnogih nagrada, od kojih je kruna priznanje Kulturno prosvetne zajednice Srbije Zlatna značka.

Koncert će biti održan u četvrtak, 16. novembra, u 19.00 časova.

U okviru manifestacije Dani Srbije u Republici Srpskoj biće priređen i program 29. novembra u Kulturnom centru Ivo Andrić gdje će se književnici Gordana Timotijević i Dejan Aleksić predstaviti djeci, a zamišljen je kao interaktivni susret pisaca i djece.

Književnik Dejan Aleksić rekao je da će osim razgovora o književnosti i knjigama, autori djecu aktivno uključivati u program, dajući im razne zanimljive i kreativne zadatke, prenosi Višegrad turizam.

Dejan Aleksić je pjesnik, dramski pisac, romanopisac i stvaralac književnih djela za djecu. Objavio je jedanaest pesničkih zbirki, knjigu drama, jedan roman i preko dvadeset knjiga za decu.

Kao autor knjiga za djecu zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu.

Gordana Timotijević, pisac i književni prevodilac, piše romane, priče, bajke, pozorišne predstave i pjesme za djecu i mlade.

Program za djecu počeće u 12.00 časova.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.