Besplatni mamografski pregledi i tematska predavanja za sugrađanke starije od 40 godina

Mjesec oktobar obilježava se kao mjesec roza vrpce, odnosno međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke. Tim povodom, a s ciljem povećavanja svjesnosti u javnosti o značaju podrške oboljelim od raka dojke Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja Višegrad organizuje tematsko predavanje ali i besplatne mamografske preglede za sugrađanke starije
od 40 godina.

Više od 90 % žena sa rakom dojke mogu se izliječiti ukoliko se dijagnoza postavi u ranom stadijumu, a mamografija je jedna od najpouzdalijih dijagnostičkih metoda.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje žena. Uzrok nastanka raka dojke još uvijek nije poznat.

Ono što znamo da nekontrolisan rast ćelija u tkivu dojke te njihova ubrzana dioba i umnožavanje dovode do malignih promjena u ćelijama i nastanka raka.

Za sada su nam poznati određeni faktori rizika kada je u pitanju rak dojke koji ukazuju na predispoziciju, ali istovremeno ne znače nužno da će određena osoba koja ima faktore rizika oboliti od raka dojke.

„Prevencija i modaliteti liječenja karcinoma dojke“ tema je predavanja koje će, u srijedu 25. oktobra od 17 časova, u Maloj sali višegradskog Kulturnog centra, održati doktor Nenad Lalović.

Zbog toga je JZU Dom zdravlja Višegrad za sugrađanke starije od četdeset godina organizovao besplatni mamografski pregled, uz predhodno zakazivanje na broj 066 902 522.