Dio manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” prvi put u Bajinoj Bašti

BAJINA BAŠTA – Od pokretanja manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, prije 11 godina, prvi put se dio programa održava i u Bajinoj Bašti koja graniči sa Srebrenicom, rekao je Srni Dragić Glišić, član Odbora za izvođenje programskih sadržaja ove manifestacije u tim mjestu.

On je naveo da je Bajina Bašta opština čiju većinu skoro da čini srpsko stanovništvo koje je decenijama iz različitih razloga, a najčešće bezbjednosnih i ekonomskih, napuštalo imanja u srebreničkoj i bratunačkoj opštini i iseljavalo se u susjednu Srbiju.

Glišić je rekao da se u ovom mjestu održava četvorodnevni program “Dana Srpske u Srbiji” i da su sadržaji dobro posjećeni.

U prethodna dva dana organizovani su izložba o Arheološkom muzeju “Rimski municipijum” u Skelanima i posjeta zainteresovanih tom lokalitetu, te promocije nekoliko knjiga.

Istoričar Draga Mastilović, profesor na Filozofskom fakultetu na Palama, predstavio je knjigu “Zločin nad Srbima u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu”.

Promovisane su i knjige “Skupo plaćena pobeda” autora Cvetka Stojkanovića iz Bajine Bašte i “Zločini kroz zbirku dokumenata Zemaljske komisije BiH za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača” doktora Danijele Mrđa.

Za večeras je predviđen nastup pozorišta “Dis” iz Banjaluke, a sutra će se publici u Bajinoj Bašti svojim bogatim repertoarom rodoljubivih, duhovnih i drugih pjesama predstaviti muzički sastav “Katera” iz Istočnog Sarajeva.

-Zbog bolesti učesnika i autora, neki predviđeni sadržaji su odgođeni i biće naknadno realizovani – rekao je Glišić.

Tradicionalna manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”, koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, ove godine se održava u 11 gradova Srbije od 20. do 26. septembra.