EUROPEAN FASHION PASSPORT 2023 SARAJEVO / BIH

Hotel Bosmal Arjaan by Rotana OD 5. DO 8. oktobra 2023. godine

O IZLOŽBI

Izložbom slika Alise Teletović bit će otvoren European Fashion Passport 2023. Alisa Teletović – ekspresivna i figurativna bosanskohercegovačka i australijanska samostalna umjetnica. Diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbournu, gdje je studirala umjetnost, elektronski dizajn i interaktivne medije. Živjela je i stvarala svoja djela 17 godina u Australiji. Spajanje dva svijeta i iskustva se uvijek prepliću u Alisinim slikama. Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, Napretka i ULUBIH-a. Izlagala je svoja djela na preko dvadeset samostalnih izložbi, između ostalog u Melbournu, Pertu, Adelaidu, Beču, Abu Dhabiju, Sarajevu i Tuzli. Laureatkinja je niza priznanja i nagrada.
Umjetnički radovi samostalne i afirmisane umjetnice Alise Teletović nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta, a kolekcionari sa ljubavlju kupuju njena djela. Posljednjih 12 godina živi u Sarajevu, stvarajući inspirativna umjetnička djela u svom ateljeu.

POSLJEDNJA KRAVA U SELU – DOKUMENTARNI FILM KENAN-A KULENOVIĆ
Glavni akter je Muhamed Zulić s Menjaka iz Vogošće kod Sarajeva. Njegova nana je muzla krave, njegova mati je muzla krave, njegova žena i on muzu krave. Nakon njih više niko tu neće musti krave. Većina u naselju, ali i šire, kupuje mlijeko i mliječne proizvode od njega. On, osim sa svoga, kosi travu i s obližnjih imanja. Ta imanja su uredna, vlasnici piju mlijeko nastalo, između ostalog, i od njihove trave. Nakon Muhameda i njegove krave, njihova imanja će kositi neke uniformisane agencije i travu bacati na smeće ili će je vlasnici paliti. Mlijeko će kupovati u obližnjem tržnom centru. Muhamed svako jutro, pješke ili gradskim prijevozom, raznosi mlijeko i mliječne proizvode mušterijama pred vrata.


BALADA O PIARGYU

PRIČA, KOJA U SVOJOJ LIRSKOJ LJEPOTI SVJEDOĆI PROPASTI
Priča o mladoj ženi Juliši koja se udaje za sina najbogatijeg zemljoposednika u selu, ali ne odolijeva nasilnom zavođenju svog svekra i nehotice se nađe usred grubog ljubavnog trougla. Balada o Piargyu je simbol moderne Sodome i Gomore, ogledalo iskrivljenog morala društva. Istovremeno, to je naturalistička metafora za podređeni položaj žene u patrijarhalnom društvu. Balada o Piargyu govori o patrijarhalnom položaju muškaraca, koji koriste moć i novac da ponize žene. To se dešavalo prije sto godina, ali se to događa i danas.

EUROPEAN FASHION PASSPORT 2023
U sklopu modne revije European Fashion Passport 2023 BH publici će se predstaviti dizajneri iz
Slovačke, Španije, Crne Gore, Nizozemske, Latvije, Srbije, Hrvatske, Kosova, Ukrajine te Bosne i Hercegovine. U subotu 7. 10.2023. u 19:45h zakazana je revija dizajnera: Etnik Shala, Zuzana Hakova, Ida Sandor, Jozef Grondzak Lombardi , Naida Vilić, Amina Vehabović, Saira Ćemer , Ana Krgović , Emma Milićević , Mirjam Martić , Milda Ažuole , Nataša Župac , Marta Ferrer Ucelay , Miguel Mendez Conde Pumpido i drugi.
Dizajneri European Fashion Passport-a već drugu godinu za redom učestvuju u kreativnoj radionici koju organizuje European Fashion Passport u saradnji sa IOM-om i No Nation Fashion u migrantskom kampu Ušivak u Hadžićima. Prezentacija postignuća ove radionice bit će predstavljena na dan revije 7.10.2023. u 19:30h u Bosmal Arjaan by Rotana hotelu u Sarajevu.

PODRŠKA EUROPEAN FASHION PASSPORT 2023
EU u BIH, Ambasada Slovačke u BiH, Ambasada Španije u BIH, Vlada Kantona Sarajevo, IOM, No Nation Fashion, Hotel Bosmal Arjaan by Rotana, HAAD get a game, Dizajner. ba i Kozmetički salon Pure Beuty.

Lokacija i tačno vrijeme aktivnosti festivala European Fashion Passport 2023 se nalazi u programu festivala koji je u prilogu. Bitno je napomenuti da je ulaz na sve aktivnosti slobodan i otvoren za sve građane BiH i goste.

“European Fashion Passport je festival koji okuplja umjetnike i mlade dizajnere i cijele Europe. Sretan sam što upravo Sarajevo i Bosna i Hercegovina mogu biti mjesto okupljanja i simbolizirati zajedništvo ali i pomjerati granice stvaralaštva u umjetnosti, modi i filmu. Cilj festivala je promovirati umjetnost i naše umjetnike vezati za kontekst Europe i otvoriti im put ka europskom tržištu ali i biti podrška europskim dizajnerima u njihovom stvaralaštvu a kroz sve to promovirati potencijale privrede i turizma Bosne i Hercegovine. Petu godinu za redom European Fashion Passport okuplja mlade modne dizajnere Europe u Sarajevu i do sada je na stotine dizajnera imalo učešće na festivalu. Kao takvi jedini smo internacionalni modni festival u Bosni i Hercegovini i ponosni smo na tome. A za građane BiH European Fashion Passport je prilika da konzumiraju umjetnost besplatno. Naš program festivala zavrjeđuje pažnju javnosti. “- izjavio je Adnan Hajrulahović Haad art direktor European Fashion Passport-a