Književni susreti “Simeon Milutinović Sarajlija” od 14. do 16. oktobra

Treći Međunarodni književni susreti “Simeon Milutinović Sarajlija” biće održan od 14. do 16. oktobra u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža Božidar Novaković rekao je na konferenciji za novinare da je cilj organizovanja ove manifestacije ukazivanje na značaj rada Simeona Milutinovića Sarajlije, kao i da se učenicima osnovnih škola približi književnost.

On je dodao da je ove godine u organizaciju manifestacije uključen i Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odnosno profesori Željka Pržulj i Saša Knežević.

Novaković je rekao da se trude svake godine da unaprijede kvalitet književnih susreta i da je siguran da će narednih godina biti regionalno prepoznati po onom što rade.

On je naveo da je u subotu, 14. oktobra, u 18.00 časova otvaranje manifestacije, a o Simeonu Milutinoviću Sarajliji će govoriti profesori Željka Pržulj i Saša Knežević. Nakon toga u 18.30 časova predviđeno je književno veče Nenada Milkića.

U nedjelju, 15. oktobra, predviđena je radionica književnika Saše Đorđevića za osnovce i srednjoškolce pod nazivom “Od ideje do romana”. Istog dana je predviđeno takmičenje u besjedništvu za učenike srednjih škola, a prijavljeno je osam takmičara.

Od 19.00 časova je književno veče Ivane Spahić koja će govoriti o romanu “Svitanje” koji je osvojio prvu nagradu na konkursu “Zlatna sova” za ovu godinu za najbolji neobjavljeni roman koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

U ponedjeljak, 16. oktobra, pjesnik Tode Nikoletić će posjetiti osnovne škole i održaće pjesnički čas za osnovce. Istog dana biće održano i recitatorsko takmičenje osnovaca iz svih škola sa područja Istočnog Sarajeva.

Novaković je dodao da su u oba takmičenja predviđene novčane nagrade za prva tri mjesta, a ocjenjivaće ih stručni žiri u sastavu književnika i profesora književnosti.

Završna aktivnost je pjesničko veče na kojem će učestvovati Tode Nikoletić, Goran Vračar i Ognjen Kandić.

Pržuljeva je istakla da je Simeon Milutinović Sarajlija jedan od najčudesnijih književnika i uopšte javnih i kulturnih radnika koje je srpska književnost imala.

“Mogli bismo ga posmatrati kao neku vrstu srpske renesanse koju mu književno, istorijski i poetički nismo imali. Teško bi bilo pobrojati čime se taj čovjek sve bavio i koliko napora je ulagao. Napomenuću da je bio lični učitelj Petra Drugog Petrovića NJegoša i da je u velikoj mjeri uticao na njegovo usmjerenje ka poeziji, skupljanju narodnih pjesama i pisanju pjesama u duhu narodnog deseterca”, rekla je Pržuljeva.

Ona je dodala da je Simeon Milutinović Sarajlija bio filozof, te da se može reći da je sa jedne strane i jedan od začetnika i utemeljivača srpske umjetničke poezije.

“Tada se to nazivalo poezijom romantizma, međutim sa današnje distance, njegov značaj je mnogo veći. Takođe, bio je i ustanik, dakle učesnik u borbama i sve ono što čime se bavio je radio sa jednom mišlju, a to je opstanak i fizički i identitetski srpskog naroda”, dodala je Pržuljeva.

Ona je rekla da je cilj ove manifestacije da se djeci približi značaj srpskog jezika i književnosti.

Spahićeva kaže da je za nju velika čast što je dio ove manifestacije.

“Izuzetno podržavam razvoj književnosti i njegovanje kulture čitanja na bilo koji način. Ovakve manifestacije su pravi primjer toga”, navela je Spahićeva.

Sve aktivnosti su besplatne za posjetioce, a biće održane u amfiteatru Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža.

Srpski pjesnik i učitelj Simeon Milutinović Sarajlija rođen je u Sarajevu 3. oktobra 1791. godine, a preminuo u Beogradu 30. decembra 1847. godine.
Izvor: SRNA