Zlatibor među sto svetskih turističkih zelenih destinacija

Zlatibor je uvršćen među sto najboljih turističkih zelenih destinacija iz celog sveta, na osnovu primera održivog razvoja mlekare „Naša Zlatka“.

TO Zlatibor je saopštila da je takav spisak sačinila organizacija Green Destinations iz Holandije, koja je organizovala internacionalni izbor Top 100 Stories, te da je ceremonija njegovog objavljivanja održana u Talinu, glavnom gradu Estonije.

TO Zlatibor je, u saradnji sa zlatiborskim „Eko agrarom“, pripremio priču o mlekari „Naša Zlatka“ u selu Kriva Reka, kao korisnoj i održivoj podršci lokalnim proizvođačima, sa kojom je konkurisala i ušla u Top 100 Stories, u prestižno društvo turističkih centara Japana, SAD, Filipina, država Evropske unije i drugih.Mlekara, ističe se, ima najsavremeniju opremu za preradu mleka i tradicionalnu proizvodnju zlatiborskog sira i kajmaka. U njoj se prerađuje mleko sa registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Čajetini.

„Na taj način se pruža pomoć malim i lokalnim proizvođačima, a turisti mogu da probaju proizvode mlekare u ugostiteljskim objektima na Zlatiboru“, objašnjavaju u Turističkoj organizaciji.Green Destinations je, napominju, neprofitna organizacija osnovana s ciljem unapređenja održivog razvoja destinacija i učesnika u turizmu, kao i njihove prepoznatljivosti na svetskom tržištu.

Sarađuje sa 200 destinacija u više od 80 zemalja i dodeljuje nagrade i sertifikate za destinacije, organizuje program dobrih putovanja za preduzeća i proglašava 100 najboljih priča o održivosti.

Ta organizacija se, navode u TO Zlatibor, „drži načela da su mir, univerzalna ljudska prava i socijalna i ekološka pravda osnovni stubovi održivog turizma“.

„Nakon ovog važnog iskoraka, Zlatibor će, kroz obuke i treninge, nastojati da unaređuje održivi turizam, kako bi bio prepoznat kao zelena destinacija na svetskom turističkom tržištu“, poručuju iz TO Zlatibor.

Mogućnosti

Srbija je u maju ove godine, ističu u TO Zlatibor, uz podršku UNDP, postala članica Globalnog saveta za održivi turizam, što Zlatboru otvara mogućnost da se razvija u tom smeru i da se, navode u toj organzaciji, uključi u projekte koje planira Ministarstvo turizma i omladine.